Ademhaling

Wist je dat een chronisch hoge borstademhaling het diafragma in de problemen kan brengen en daarmee een oorzaak kan zijn voor nek, schouder en rugklachten? Om die reden controleren we de ademhaling en het diafragma, zodat we deze oorzaak voor diverse klachten kunnen verhelpen als dat nodig is.


Het diafragma is een grote ademhalings-spier in het middenrif en wordt ook wel de motor van de core stability genoemd, omdat het een sterke connectie heeft met de houdingspieren van de romp en bekkenbodem. Door deze verbinding heeft het een sterke invloed op het veroorzaken én voorkomen van rugpijn en bekkeninstabiliteit. Bovendien is deze grote spier via de fascia en nekspieren verbonden met het hoofd. Hierdoor kan onjuist ademhalen of een probleem met het diafragma een oorzaak zijn voor verschillende klachten. Denk aan hoofdpijn, armklachten, schouderpijn of nekklachten. Maar ook slecht slapen, een hoge stressgevoeligheid of vermoeidheid hebben een sterke relatie met je ademhaling.


Wij zien in de praktijk dat bij veel mensen het diafragma niet goed functioneert als gevolg van een oppervlakkige ademhaling welke op zijn beurt veroorzaakt kan worden door o.a stress, slecht slapen, zwangerschap of ongezonde voeding. Wanneer bij het ademen voornamelijk de borst in plaats van je buik beweegt neemt de beweeglijkheid van het diafragma af met als gevolg dat deze gaat verstijven en als het ware ‘vast gaat zitten’. Ook veel zitten en lichamelijke problemen kunnen een verstijving en daarmee een verzwakking van het diafragma veroorzaken met als mogelijk gevolg dat je bekkenbodem-problemen, nekpijn, schouderklachten, zware benen of rugpijn kunt ervaren.


Onze behandeling kan erop gericht zijn de functie van het diafragma en de ademhaling te optimaliseren met als doel klachten snel en permanent te verhelpen. Daarbij maken we gebruik effectieve behandel-techieken waarmee we het diafragma kunnen behandelen en ademhalingsoefeningen die je zelfstandig kunt uitvoeren, zodat je een effectief middel tot je beschikking hebt om klachten op te lossen en pijnvrij te blijven.