Het Immuunsysteem

Wij zien regelmatig dat een verminderde functie van het immuunsysteem een oorzaak is voor het creeëren én in stand houden van chronische klachten of pijn. Om die reden onderzoeken we deze oorzaak en helpen we je bij versterken van je immuunsysteem wanneer dat nodig is om de chronische pijn of klachten te bestrijden.


Het immuunsysteem en je darmen.

Het functioneren van het immuunsysteem kunnen we voornamelijk koppelen aan de domeinen voeding en stress en wordt voor een groot deel bepaald door de functie van je darmen. De rol van het immuunsyteem is het herkennen en onschadelijk maken van stoffen die niet in je lichaam thuis horen. Aangezien een groot deel van je immuunsyteem in je darmen ligt is het essentieel dat je darmen optimaal functioneren om over een goed functionerend immuunsyteem te beschikken.


Stress

Spanning op je lichaam zorgt voor een verkramping van je bloedvaten. Hierdoor neemt de bloedsomloop af met als gevolg dat je darmen te maken krijgen met een licht zuurtstoftekort. Door zit zuurstoftekort kan een darm niet goed functioneren. De opname van gezonde voedingstoffen wordt minder en de bacteriën die je darmflora gezond houden worden aangetast met als gevolg dat je immuunsysteem wordt overbelast. Het gevolg is dat je immuunsysteem niet goed in staat is om giftige stoffen uit te scheiden, waardoor chronische pijn of klachten kunnen ontstaan. Denk hierbij aan chronische vermoeidheid, prikkelbare darmsyndroom, fibromyalgie, chronische (pijn)klachten, gewrichtsklachten, frequente oor,- oog en neusontsteking, huidklachten zoals eczeem, luchtwegproblemen, maag- darmklachten en voedselintoleranties.


Voeding

Je hebt net gelezen dat stress een belangrijke oorzaak is voor het disfunctioneren van je darmen en daarmee kan leiden tot een verzwakking van je immuunsysteem, maar andere domeinen kunnen dit natuurlijk ook. Denk op het gebied van voeding aan een overmatige consumptie van koolhydraten, gluten, suiker en koemelkproducten, maar ook slecht slapen en te weinig bewegen heeft allemaal impact op de functie van je darmwand en je immuunsyteem.


Wat doet nou stress en verkeerde voeding?

Stress, verkeerde voeding en te veel dagelijkse eetmomenten zorgt ervoor dat de verbindingen waaruit je darmwand is opgebouwd afbreken waardoor je openingen krijgt in je darmwand met als gevolg dat het veel makkelijker is voor schadelijke stoffen om je lichaam binnen te dringen waardoor de weg vrij is voor ontstaan van chronische klachten of pijn. Ons (bloed)onderzoek heeft als belangrijkste doel de oorzaak van het verzwakte imuunsysteem op te sporen, zodat we deze met de juiste behandeling snel weer optimaal kunnen laten functioneren waardoor de pijn of klachten die je als gevolg hiervan ervaart, snel worden verholpen.